Wat is kundalini yoga?

Kundalini yoga is de yoga van bewustzijn. Kundalini yoga laat je met behulp van impactvolle techieken je bewustzijnsniveau en energiefrequentie verhogen. Kundalini oefeningen zoals yogahoudingen, ademhalingstechnieken, mantra’s en meditaties zorgen voor een transformatie in je energie, concentratie en helderheid.

Kundalini betekent letterlijk ‘de opgerolde’, wat verwijst naar energie die slapend aanwezig is tussen je bekkengebied en navel. Kundalini energie wordt daarom vaak uitgebeeld met een slang. De slang staat voor het vermogen van je eigen energie om omhoog te komen, te vergroten en verhogen.

Kundalini energie is dus latent aanwezig in je lichaam als een opgerolde slapende slang en je kunt leren kundalini energie te ontwaken. De juiste yogahoudingen, meditaties, mantras en ademhalingsoefeningen ondersteunen de zachte ontwaking van deze in jezelf slapende potentieel energie.

Is kundalini yoga gevaarlijk?

Als kundalini yogadocent krijg ik steeds vaker de vraag: “Is het ontwaken van je kundalini niet gevaarlijk?”

Het antwoord daarop is JA!

  • Als je liever wilt blijven vertoeven in je lagere frequenties;
  • Je wilt blijven malen in je hoofd;
  • Je vast wilt houden aan negatieve emoties;
  • Je je zelf-saboterende stemmetje aan het stuur wilt houden;
  • Je je (on)bewust blijft conformeren aan een buitenwereld die niet meer passend voelt voor je binnenwereld.
Het antwoord daarop is NEE!
  • Als je je wilt begeven in je hogere frequentie van je maximale potentie;
  • Als je ruimte en helderheid in je hoofd wilt;
  • Als je vrij wilt zijn van belemmerende emoties;
  • Als je niemand minder dan de beste en authentieke versie van jezelf aan het stuur wilt hebben;
  • En als je wilt verbinden met je binnenwereld en vanuit daar van betekenis wilt zijn voor een buitenwereld.
JA
Kundalini helpt om je lichaam en energetisch systeem een schop onder te kont te geven en los te laten wat je niet meer dient.
NEE

Kundalini yoga technieken zijn niet gevaarlijk als je weet waar je mee bezig bent en onder goede begeleiding. Kundalini technieken zijn eeuwenoud en hebben meerdere generaties gediend om het beste uit het menselijk potentieel naar boven te halen. Simpelweg door de juiste lichaamsgeometrie, ademhaling en mantra.

Kundalini yoga omstreden?

Waarom is kundalini yoga momenteel omstreden? Kundalini yoga is in de jaren 60 / 70 groot geworden in het Westen door Yogi Bhajan, die in 2004 zijn lichaam verliet. Yogi Bhajan maakte kundalini yoga groot via KRI, Kundalini Research Institute. Een tijd geleden raakte Yogi Bhajan in opspraak omdat hij machtsmisbruik en seksueel geweld heeft uitgeoefend in zijn periode als spiritueel leider. Niet alleen KRI maar ook kundalini yoga werd daarom in een kwaad daglicht geplaatst. Belangrijk om te weten is dat kundalini yoga oefeningen al honderden jaren oud zijn en afkomstig zijn vanuit het Noordwestelijke deel van India grenzend aan de Himalaya. Yogi Bhajan was één van de belangrijke doorgeefluiken van deze kundalini yoga wijsheden uit het verre en oude Oosten. Zijn persoonlijke misstappen kleven gelukkig niet aan de evidence-based kundalini yoga oefeningen. Kundalini yoga en meditatie is ontworpen voor innerlijke groei als mens en al eeuwen ervaren velen profijt hiervan. De wetenschapper staat in deze dus los van de wetenschap. De wetenschap van kundalini yoga behoudt zijn waarde ondanks de misstappen van 1 persoon in de lerarenketen in de geschiedenis. Dus laat je niet ontmoedigen om met kundalini yoga aan de slag te gaan door berichten over Yogi Bhajan. Kundalini yoga is een impactvolle en transformatieve vorm van yoga en meditatie. Verdiep je hierin en ervaar het zelf!

tech: dodo.nl | design: studioviv.nl